Bølger.png

KONSERTER OG NYHETER


Strings Attached 2025
juni
13.
til 15. juni

Strings Attached 2025

  • Det Vestnorske Teateret (kart)
  • Google Calendar ICS

STRINGS ATTACHED

Velkommen til årets festival! Vi feirer samarbeidet mellom Avgarde og nyMusikk Bergen med både internasjonale og lokale artister med stryk og streng i fokus. Vi åpner med fiolinist Alicja Pilarczyk, som gir oss en glitrende audiovisuell opplevelse. Deretter byr vi på fengslende musikk for bratsj og elektronikk, fremført av selveste Aida Carmen Soanea. Vi avslutter kvelden med søkende, eksperimentell jazz fra Avian Art og Stein Urheim.

FREDAG

Skifte bar er åpen fra kl 18.00

Kl 19.00: Alicja Pilarczyk

Basel-baserte Alicja er kjent for sin magnetiske scenetilstedeværelse og modige utforskning av samtidsmusikk. På konserten får vi høre og se nyere verk for solo fiolin med video, tape og audio playback. Alicjas fremføringer glitrer av nysgjerrighet, nerve og emosjonell dybde – forvent en elektrisk blanding av akustiske og elektroakustiske verk når hun entrer scenen!

Ca kl 20.00: Aida Carmen Soanea
Soanea har etablert seg som en karismatisk og internasjonalt aktiv bratsjist, kjent for sin allsidighet innen både solo- kammer- og samtidsmusikk. Som solist har hun opptrådt på en rekke festivaler, ved siden av sin deltakelse i Ensemble Modern Frankfurt og sitt nåværende arbeid ved Minguet Quartet. Aida Carmen har urfremført en rekke verk innen samtidsmusikksjangeren, og hun brenner for nyskaping og fremføring av nye verk for sitt instrument. Hun spiller både akustisk og elektroakustisk musikk.

Ca kl 21.00: Avian art og Stein Urheim
Fri-improensemblet Avian Art har utviklet et gjenkjennbart sound med fargerike improvisasjoner som utforsker det musikalske spekteret gjennom vakre tematiske utviklinger, abstrakte lydlandskaper og enorme energiutblåsninger. På to utgivelser og en mengde konserter har Avian Art også utforsket utvidelse av ensemblet med gjestemusikere både live og i studio, samt av sin egen instrumentering med elektronikk, plystring og found objects. Som en unik musikalsk enhet fortsetter Avian Art å tråkke en forfriskende sti i fri-improlandskapet.

___________________________________________________________________________

LØRDAG

På festivalens andre dag får du en fin blanding av lokalt og internasjonalt innhold, spent over flere sjangre. Her får du elektroakustisk eksperimentering med bergenstrioen Sigurd/Roar/Patricia, vi får vakker zithermusikk ved Tadja Krajnc, og til slutt groovy og leken impro med duoen Strings & Timpani

Kl 19.00: Sigurd/Roar/Patricia
Trioen består av komponist Sigurd Fischer Olsen (bratsj), Patricia Michlits (blokkfløyter og elektronikk) og Roar Sletteland (metallplate og elektronikk), og sammen leter de frem lydlandskap som åpenbarer seg gjennom instrumentenes egenart og elektroniske muligheter. Sigurd og Roar arbeider også tett sammen i operakompaniet Ursus Produksjoner. På festivalen får vi høre

Ca kl 20.00: Tadja Krajnc
Den anerkjente og internasjonalt aktive zithersolisten, Tadja Krajnc, er kjent for sin allsidige og ekspressive spillestil. Hun fremfører et repertoar som spenner fra tradisjonell musikk til samtidsmusikk, og også musikk skrevet spesielt for instrumentet hennes. På festivalen får man høre et variert program med musikk av Peter Michael Hamel, Fredrik Schwenk og Konstantia Gourzi, ispedd improvisasjoner med utgangspunkt i hennes egen spillestil for istrumentet. Kom og opplev et stillferdig og komplekst lydunivers som alluderer mot naturen, med en rik bruk av alternative spilleteknikker.

Ca kl 21.00: Strings & timpani
Den lekne duoen, som består av trommeslager Øyvind Hegg-Lunde (kjent fra blant annet Building Instrument, Erlend Apneseth Trio og Electric Eye), og gitarist Stephan Meidell (kjent fra soloprosjekter, Erlend Apneseth Trio og Trigger) bruker improvisasjon som metode for å avle frem alternativ rytmisk musikk i spenningsfeltet mellom verdensmusikk, samtidsmusikk og lo-fi-pop. Strings & Timpani tar i bruk ulike prepareringer av instrumentene sine, og utforsker nye ideer innenfor det klassiske duoformatet. Musikken befinner seg i et dogmerfritt sted der vibrerende trommer, modulærsynth, drømmedryssende gitarer danser taktfast i ring på samtidsmusikkfest

___________________________________________________________________________

SØNDAG

På denne siste festivaldagen får du et bredt spekter av musikksjangre og musikere fra Bergensmiljøet! Vi får samtidsmusikk med improvisasjon i åpen form med Obsidian Spontaneous Music Ensemble, vi får eksperimentell elektronisk musikk med musikerkollektivet Bergen Fremtidsmusikk, og vi får vakker, groovy kunstmetall fra Drott. Rett og slett en prangende avslutning på festivalen!

Skifte bar er åpen fra kl 18.00!

Kl 19.00: Obsidian Spontaneous Music Ensemble (OSME)
Ensemblet ble dannet av Craig Farr, etter inspirasjon fra Spontaneous Music Ensemble fra London. OSME er tenkt som en hybrid, eller en bro, mellom den frie improvisasjonen og klassisk notert samtidsmusikk. Ensemblet, som for anledningen består av Craig Farr (perkusjon), Zsuzsa Zseni (sopran), Aksel Røed (saksofoner), Matias Monsen (cello) og Øyvind Storesund (kontrabass) har en unik sound med sin spesielle intrumentering, noe som åpner for interessante improvisasjoner.

På festivalen får vi høre to helt nye verk i åpen notasjon av ensembleleder Craig Farr, samt et stykke av John Cage.

Ca kl 20.00: Bergen fremtidsmusikk
Musikkollektivet består av Kjetil Møster, Tijs Ham og Stephan Meidell, og baserer seg på elektronisk musikk hvor musikerne henter lyder fra strengeinstrumenter og bruker dette i sine elektroniske oppsett.

Ca kl 21.00: DROTT
Instrumentalprosjektet Drott består av Arve Isdal (el-gitar), Ivar Thormodsæter (perkusjon) og Matias Monsen (cello). Trioen har en særegen sound som leder oss inn i et landskap av naturkrefter, overtro og mystikk, samtidig som man kan ane nikk til den klassiske kanon, så vel som hint av jazz og metal. På festivalen får vi overvære en improbasert session som kanskje tar opp i seg noe – som tidligere har vært uforløst? Gjennom reindyrka samspill og fellespuls lar trioen riff og groovy motiver vokse frem. Drott har til nå gitt ut 2 album og er et av de mest hemmelighetsfulle ensemblene i Norge. Dette kan bli en interessant festivalavslutning!    

Vis arrangement →
mars
30.
5:00 p.m.17:00

Asamisimasa

Avgarde ønsker velkommen til en forrykende konsert med ensemblet Asamisimasa!

Denne kvelden får vi høre musikk av komponistene Øyvind Torvund og Mirela Ivičević, samt urfremføring av et splitter nytt bestillingsverk fra Ruben Sverre Gjertsen!

Konserten holdes i Gunnar Sævigs Sal og er gratis og åpen for alle. Dørene åpner 16:30.

OM ASAMISIMASA
Asamisimasa ble dannet i 2001 med et ønske om å utforske og videreføre den kontinentale avantgardetradisjonen. Ensemblet gjorde seg bemerket med en særegen profil og høy kvalitet, og markerte seg tidlig som en internasjonal aktør som samarbeidet med komponister som Helmut Lachenmann, Brian Ferneyhough, Aldo Clementi og Michael Finnissy, i tillegg til en rekke komponister fra sin egen generasjon, som Johannes Kreidler, Trond Reinholdtsen, Joanna Bailie, Øyvind Torvund, Simon Steen-Andersen og mange andre.

Ensemblet har holdt konserter ved sentrale arenaer for ny musikk som Donaueschinger Musiktage, Huddersfield Contemporary Music Festival, Ultima, ECLAT, Other Minds (San Francisco), Darmstadt, Stockholm New Music, Wien Modern, 2 Days and 2 Nights (Odesa), Nordiske Musikkdager, Monday Evening Concerts (LA) og Musique en Scene (Lyon). asamisimasa har også gitt ut en rekke fonogrammer, to av hvilke har mottatt Spellemannsprisen. Asamisimasa er støttet av Kulturdirektoratet.

Medvirkende:
Ellen Ugelvik (piano/keyboard)
Morten Barrikmo (saksofon/klarinett)
Tanja Orning (cello)
Håkon Mørch Stene (perkusjon)
Anders Førisfal (gitarer)

Konserten er et samarbeid mellom Avgarde og Griegakademiet.

OM KOMPONISTENE:

Øyvind Torvund har bakgrunn fra musikkstudier i Oslo og Berlin, og har i tillegg medvirket som gitarist i rock- og improvisasjonsgrupper. I Øyvinds musikk hører man ofte lyder fra rockemusikk og hverdagsliv fint innvevd i kammermusikk, enkelhet i en kompleks kontekst, improvisasjon kombinert med eksakt notasjon, og kontraster som seriøsitet mot humor. Øyvind skriver ofte verk som innbefatter film- eller bildeprojeksjon, og han er opptatt av å holde en åpen inngang til musikk som en opplevelse der mange lag med lyder og hendelser til sammen danner musikkens organiserte eksistens.

Mirela Ivičević er en kroatisk komponist og skriver musikk som er uhemmet, energisk og eksplosiv. Hun skriver ofte seg selv inn i musikken sin og demonstrerer dermed en emosjonell og umiddelbar inngang til lytteopplevelsen. Verkene hennes kan handle om politikk, krig, graviditet, relasjoner og følelser, og de oppleves gjerne som opprør mot tabuer, grenser og låste meninger.

Ruben Sverre Gjertsen studerte komposisjon ved Griegakademiet i Bergen med Morten Eide Pedersen, James Clapperton og fulgte masterclass med gjestekomponister som Brian Ferneyhough, Klaus Huber, Salvatore Sciarrino, Philippe Hurel, Luca Francesconi og Helmut Lachenmann. Rubens musikk kjennetegnes av fascinerende lydlandskap, der klangene fordrer aktiv lytting. Han leter ofte etter overraskelser og labyrintisk variasjon i musikken som ikke invaderer lytteren. Rubens musikk er blitt fremført på en rekke viktige scener og festivaler i Europa.

Vis arrangement →
feb.
20.
7:30 p.m.19:30

Outward Threads

The project 'Outward Threads' is an artistic investigation rooted in music composition, integrating machine learning and artificial intelligence for the creation of new musical works.
The final presentation will feature three pieces for various instruments, voices, and electronics. Some of these works have been developed in collaboration with Andrea Urstad (video artist).
This concert serves as the final presentation of the artistic outcomes of my research fellowship at the Grieg Academy (University of Bergen).

Program:

‘Versificator – Render 3’ for vocal ensemble; Vocal Ensemble Tabula Rasa (Sigrun Jørdre, sopran; Rikke Lina Sorell Matthiesen, sopran; Tord Kalvenes, tenor; Arild Rohde, tenor; Jakub Niedziela, bass.)

‘Elevator Pitch’ for cello and electronics; Elide Sulsenti, cello; Juan Vassallo, electronics.

Intermission (15 mins.)

‘Oscillations’ (cycle of works inspired by Schubert-Müller’s ‘Winterreise’, in collaboration with video artist Andrea Urstad.)
(i) Ludvig Lindström, voice;
(ii) Diana Galakhova, piano;
(iii) Késia Decoté, piano; Anders Hannevold, piano, accessories; Sergej Tchirkov, accordion; Alexander Fiske Fosse, narration.

Venue: Knut Knaus Auditorium (KMD building) – Møllendalsveien 61 - 19:30; Admission is free.

This concert is organized in partnership with Avgarde and partially funded by MEP Minnefond.

Vis arrangement →
jan.
12.
6:00 p.m.18:00

Innriss

Velkommen til årets første Avgardekonsert!

Innriss er en konsert med tidligmusikk og samtidsmusikk for sang, fløyter, obo og trompet med sordiner. De særegne, skarpe instrumentene kan skape spennende og sprikende lydlandskap.
På programmet står fire nyskrevne verk av lokale komponister – deriblant en fersk kvartett av Ljubov Katerli, Flukt av Kjetil Djønne, Julia Wiger-Nordås sin nye blåsetrio Innriss og en gjenoppstått allsang til det døde mysteriet. Den nye musikken omkranses av Hildegard, Saariaho, Purcell og flere.
Vi vil skape en inderlig og variert lytteopplevelse, hvor musikk i ulike stiler møtes og kaster nytt lys på hverandre.

Om Stranges Stiftelse
Stranges Stiftelse ligger i Klostergaten 28 og ble opprettet i 1609 av rådmann Strange Jørgensen. Han oppførte et lite trehus med plass til tolv beboere som fikk fri bolig med brensel og lys, og et lite pengebeløp årlig. Han finansierte dette med å testamentere pengene fra salget av skipet «Svarte Ravn» der den årlige avkastningen gikk til fattighusets drift.

Velkommen til en frisk start på året!

Utøvere:
Berit Hella Lindberg, fløyter
Christine Sandgrind, obo
William Grøv Skramsett, trompet
Julia Constance Wiger-Nordås, komposisjon/sang

Innriss er støttet av Norsk Komponistforening, Det Norske Komponistfond, Morten Eide Pedersens Minnefond og Avgarde.

Vis arrangement →