test_farge-01.png

Høst 2018

Avgarde

 
2.jpg

5. DESEMBER: DÁNIEL PÉTER BIRÓ

UNIVERSITETSAULAEN 18.00! Ny komponist i byen! I høst fikk Griegakademiet ny førsteamanuensis i komposisjon, nemlig komponist Dániel Péter Biró. Vi gleder oss til å presentere ham og dele fra hans musikalske univers!

hellqvist_Avgarde_medlogo.jpg

13. DESEMBER Duo Hellqvist/Amaral: Bergen

STEIN ROKKANS HUS KLOKKEN 19.00! Billetter her. Hvordan kan enkle endringer i perspektiv og prosess muliggjøre nye musikalske idéer? Karin Hellqvist og Heloisa Amaral har i det kollektive prosjektet Impossible Situations invitert en rekke komponister - sammen med en lydtekniker, fotograf og arkitekt - til en tett dialog rundt den kunstneriske prosessen. Istedenfor å lage kammermusikk, brukes kammeret – fremføringsrommet - som et element i verket. Istedenfor å skrive for piano og fiolin, komponeres det for en pianist og fiolinist. De musikalske alternativene som finnes i det fysiske rommet, instrumentene og utøverens performative rolle blir altså satt i sentrum. Komponistene som fremføres på turnéen er: Lars Petter Hagen, Øyvind Torvund, Lisa Streich, Natasha Barrett, Eivind Buene og Alberto Bernal.

4.jpg

18. OKTOBER: Burger og kunstmusikk
på Roll og Rock i Skostredet

🍔KONSERT MED BURGER OG KEY LIME PIE!🍔 Inkludert i billettprisen! 
350,- ordinær/250,- studenter og kunstnere 
Billetter kjøper du her. Følg arrangementet på facebook.

Vi reiser til USA! Denne kvelden blir det burger og kunstmusikk på den amerikanske dineren Roll og Rock i Skostredet. Komponist Kari Telstad Sundet byr på Nixon, Kennedy-brødrene, elektronikk, video og strykere. 

Komponist: Kari Telstad Sundet
Utøvere: Rosella-kvartetten

PROGRAM
“We choose to go to the moon”, lar de tre Kennedy-brødrene synge sine taler. Med vår egen samtid som taust bakteppe, framfører de med stort patos sine visjoner for fremtiden: Månereiser, rettferdighet og håp.

REKLAMEPAUSE

I “Revival” gjenopplives Nixon så han får møte spøkelset av Lyndon Baines Johnson, og mirakel pastoren A.A Allen pisker opp stemningen så han vekker Barry Goldwater til live igjen. I løpet av et lite tiår snur vinden i USA. Retorikken får en annen valør, men ordene er like store.

Vel møtt! 😄

2-6.jpg

13. SEPTEMBER: Erlend Apneseth Trio + Frode Haltli ‘Salika, Molika’

Nyskrevet bestillingsverk fra Erlend Apneseth Trio på Bergen Kjøtt! 

Erlend Apneseth Trio har med sine to utgivelser på plateselskapet Hubro skapt et musikalsk landskap med islett av jazz, folkemusikk og samtidsmusikk. Siden debutalbumet i 2016 har trioen blitt kritikerrost i norsk så vel som utenlandsk presse, vært nominert til flere priser, deriblant to Spellemannspris i Åpen Klasse, og turnert både i Norge og internasjonalt. 
I anledning det nye bestillingsverket er trioen utvidet med Frode Haltli på akkordeon – en av Norges fremste samtidsmusikere. Haltli har utallige innspillinger og samarbeidsprosjekter bak seg innen et bredt spekter av sjangere, ofte med røtter i folkemusikken, som for eksempel hans nyeste og svært godt mottatte album Avant Folk. Konserten blir et møte mellom noen av dagens mest toneangivende utøvere innenfor eksperimentell musikk.

Det nyskrevne verket skal for anledningen skreddersys rommet på Bergen Kjøtt.

Erlend Apneseth – Hardingfele, moraharpe
Stephan Meidell – Ak. baritongitar, harpeleik, elektronikk
Øyvind Hegg Lunde – Trommer, perkusjon
Frode Haltli – Akkordeon

Thorolf Thuestad og John Hegre - lyd

Dørene åpner 19:00
Konsertstart 20:00

CC: 150/100

Støttet av: Norsk Kulturråd

Ulike linkar til Erlend Apneseth Trio:

"Åra": http://hubromusic.com/erlend-apneseth-trio-ara/
"Det Andre Rommet": http://hubromusic.com/erlend-apneseth-trio-det-andre-rommet/

Video: https://www.youtube.com/watch?v=t7bz0AeuvWI

AVGARDE ble stiftet 8. november 2006, da flere komponister uttrykte et behov om å etablere en felles møteplass for komponister, musikere og publikum i Bergen. Engasjementet i byens miljø av komponister og utøvere var stort, og konsertserien ble svært godt mottatt. Konsertserien er et åpent samarbeid mellom komponister, utøvere, musikkstudenter, nyMusikk Bergen, BEK, Borealisfestivalen, og Griegakademiet. AVGARDE sitt fremste mål er å knytte sammen alle de ulike miljøene rundt ny musikk. Dette vil vi gjøre ved å skape en åpen plattform for samarbeid og utprøving på tvers av generasjonsskiller – og på tvers av sjangergrenser. Konsertkveldene vil absolutt ha mer preg av klubb enn av konsertsal.

AVGARDEs navn er konstruert ut fra det nynorske «av garde» – kom deg videre og av sted! Hjertelig velkommen!

40671911_10156439287413280_4539615213070057472_o.jpg

1.DESEMBER: Oppnedpassasjen!

Oppnedpassasjen er en splitter ny opera for barn og unge produsert av Ursus Produksjoner! Du inviteres inn i et forunderlig univers av mystiske apparater. Her kan skulpturer plutselig bli instrumenter som lager de mest fortryllende lyder. Mens ulike situasjoner oppstår og snus på hodet, får forestillingen deg til å fundere på hvordan det er å være midt mellom to ulike ting, på vei over en grense. Avgarde er med som en liten co-arrangør. Du finner billetter her.

framlyd_forslag1.gif

25. OKTOBER: Framlyd

Mikrofestival med lyden av framtiden! Det blir 11 urfremføringer(!) skrevet av komposisjonsstudentene på Griegakademiet for strykekvartett, trompet, blokkfløyte og snakkende stoler. Konserten foregår på Biblioteket fra 16:30 til 18:30, gratis inngang. Vel møtt!

hatter_test.gif

HØSTEN 2018 ER I GANG!  

Vi sparker i gang høsten med programslipp 30. august på Cornerteateret klokken 18.00! 
Sjekk ut arrangementet på facebook her. Det er gratis inngang, og vi presenterer verker fra vår storslåtte konsert på Siljustøl av komponistene Therese Birkeland Ulvo, Tonje Hernes og Inga Mei. Vi har også med oss Ursus Produksjoner som også var med på Siljustøl, og fra høstens kommende program kommer Stephan Meidell og Kari Telstad Sundet på besøk! Vi synes det er veldig festlig om du kommer med HATT som antrekk, og det blir en uformell kåring av beste hatt. 

Ellers har vi fått nytt styre i Avgarde! 
Komponist og professor Jostein Stalheim er fortsatt styreleder. Tanja Silvestrini er nytt styremedlem. Hun er kunststudent på KMD. Kahtrine Bauck-Nordeide er også ny i styret, og har vært med på Nye Stemmer prosjektet til Rebecka Ahvenniemi. Aslak Bjørge Hermstad er i sluttfasen i studiene i komposisjon på Griegakademiet, og går inn i sin andre periode. Vi har også fått inn Sigurd Fischer-Olsen som har vært komponist i felten i flere år her i Bergen. Av varamedlemmer er komponist Marcus Davidson på plass, og Irem Muftuoglu. 

ANMELDELSE I BALLADE! 

Skjermbilde 2018-04-25 kl. 18.51.00.png

Les mer om søndagens konsert 22. april i ballade her

AVGARDE TIL SILJUSTØL 

26758552_1552268674886712_4963392734398399977_o.jpg

Søndag 22. april klokken 20.00 omskapes Siljustøl og husets mange rom til en arena for nyskapende musikk. Konsertserien Avgarde inntar hele huset og inviterer publikum med på en musikalsk oppdagelsesferd. Bak husets mange dører venter spennende installasjoner og nyskrevet musikk.

Marie og Harald Sæveruds hjem på Siljustøl ble ferdigstilt i 1939. Harald Sæverud var en markant skikkelse i norsk musikkliv, og huset og den store eiendommen ble hans kunstneriske verksted. I 1938 var Sæverud med på å stifte foreningen Ny Musikk i Norge, en norsk seksjon av det internasjonale ISCM (International Society for Contemporary Music). Han var også styremedlem i Norsk Komponistforening, som markerte sitt 100-årsjubileum i fjor.

AVGARDE (stiftet i 2006) har som sitt fremste mål å knytte sammen de ulike miljøene rundt ny musikk. De ønsker å skape en åpen plattform for samarbeid og utprøving på tvers av generasjonsskiller – og på tvers av sjangergrenser, og deres konserter er en felles møteplass for komponister, musikere og publikum i Bergen.

Som et etterspill til Komponistforeningens jubileum, har Avgarde gått i dialog med et utvalg vestlandskomponister. Resultatet møter deg altså i huset på Siljustøl denne søndagen!

SKAPERE
Inga Mei
Tonje Hernes
Jostein Stalheim
Therese Ulvo
Lise Herland
Ljubov Katerli
Ursus produksjoner ved Roar Sletteland, Sigurd Fischer-Olsen og Lena Lundsten Buchacz

PRAKTISK INFORMASJON

Billetter kjøpes her: https://www.ticketmaster.no/event/avgarde-til-siljustl-billetter/569485

Ordinær: kr. 250,-
BT-kort/Bergenskort: kr. 200,-
Venneforening/KODE-medlem: kr. 180,-
Studenter/Barn (under 16): kr. 180,-

Konserten er støttet av Music Norway, Hordaland Fylkeskommune, Morten Eide Pedersens Minnefond og Bergen Kommune og KODE.

AVGARDE PÅ BOREALIS: IDENTITY

26686071_1577597568974737_8525255982148991063_o.jpg

Biblioteket er et knutepunkt i byen. Det er ikke bare et sted der man låner bøker, men et sted for dem som holder på å lære seg å lese, de som nettopp er blitt introdusert for det norske språket, de som ønsker å møte nye venner og de som er på jakt etter ny kunnskap. Biblioteket er et typisk stille sted, og Borealis elsker å fylle det med musikk, sprite opp bokhyllene og levendegjøre hele det store samfunnet som biblioteket er.

Sammen med Avgarde beleirer vi bibliotekets bokhyller, korridorer og leserom, og åpner for en formiddagskonsert med splitter ny musikk av lokale komponister. avGardEns – Avgardes sjangeroverskridende ny ensemble – har søkt etter ny musikk som utforsker bøkenes verden, dialoger og språk, samt biblioteksbrukernes ulike tungemål. Basert på denne åpne utlysingen har de fått inn stykker fra komponister som holder til på Vestlandet. Med stemmer og instrumenter, elektronikk og tekster, vil biblioteket fylles av lyden fra en sopran, el-gitar, trekkspill, piano, perkusjon og elektronikk, som lytterne kan dykke inn i mens de vandrer rundt i bygningen. 

MEDVIRKENDE
Hilde Anninne Hasselberg - sopran
Alwynne Pritchard - sopran
Eilert Tøsse - elektronikk
Ljubov Katerli - piano
Jostein Stalheim - akkordeon
Marcus Davidson - lyd
Aleksandra Aleksandrovic - statist
Danilo Brakocevic - statist
Mingyang Huang - statist
Marta - statist
Jacob - statist
Tanja Silvestrini -statist
Danni Yang - statist
Heba Shaikhali - statist

KOMPOSISJONER
Alwynne Pritchard - The mechanics of stuff
Jostein Stalheim - mellomrom og strenger for elektronikk, stemmer og demonterte instrument
Eilert Tøsse - starter reisen
Ljubov Katerli - minaityr for pianosolo
Marcus Davidson - King of Carrion and Littleblood
Kristin Bolstad - Zenlight

TILSKUDD MEP 2017

Det ble i år sendt inn 34 søknader til minnefondet, med totalt søknadsbeløp på 1 943 238 kroner. Årets utdeling beløper seg til 542 000. Årets søkere som har fått tilskudd fra Morten Eide Pedersens minnefond er: 

Avgarde - I dialog med komponistene - 100 000
Bergen Impro Storband - Plateutgivelse - 10 000
BIT20 - Workshop under UNM og workshop til bestillingsverk med Knut Vaage - 42 000
Borealis Ung Komponist - Mentorprogram - 70 000
Eirik Havnes - Multikanals utviklingsarbeid 20 000
Shakai - Utgivelse av debutalbum - 20 000
Else Olsen Storesund - Mormor, mat og andakt - 30 000
Jonas Hamre - Elektronisk utvidelse av saxofonen/ instrumental støy som komposisjonsverktøy - 10 000
Ung Nordisk Musikk - Festival 2018 - 30 000
Komposisjonsklassen ved GA - Mikrofestival for uetablerte kunstnere - 35 000
Monika Reksten - Norway Home - 20 000
Ny Musikk Bergen - Ny Musikk Bergen 40 år: Tredagers jubileumsfestival 60 000
Stephan Meidell - Komponering til nytt fonogram 35 000
Svein Henrik Giske - Et Vocem - 40 000
Tijs Ham - Tapage Ecdysis - 20 000
 

VÅR 2018

20. FEBRUAR, CORNERTEATERET - OPEN CALL: MINIATYR MARATON!

avgarde_facebook_opencall8 (1).png

Avgarde gjenoppliver tradisjonen med Miniatyr Maraton! I gammel god klassisk Avgarde ånd! Hva er dette? Det er en helaften hvor komponister og skapere kan vise frem fragmenter av prosjekter de holder på med. Alt er lov. 

Spillereglene er som følger: Du sender oss et partitur/en lydfil evt. en beskrivelse av hva du vil vise, og hvilke musikere du kan tenke deg å ha med på kalaset. Vi ser etter korte stykker som enten er soloprosjekter, eller foregår helst i mindre besetninger. Vi stiller med Kongesalen til disposisjon på Cornerteateret, og står for hyre av utøvere. Til rådighet har hver miniatyr maksimalt 5 minutter. Vi kommer til å åpne for rundt 8-10 stykker denne kvelden. 

Hovedfokuset denne kvelden vil være SLAGVERK! Vi har derfor 3 slagverkere tilgjengelig som besetning, og håper dere vil benytte dere av dem på mest mulig corny måte. 

Tidligere har dette vært kvelder med rykte på seg for å være veldig gøyale. Send en mail til produsent@avgarde.no for å melde ønske om å vise frem ditt bidrag med vedlagt partitur/lydfil innen 23.12.