avgarde_squarespace18_1.png

Vår 2018

VÅR 2018

 
26758552_1552268674886712_4963392734398399977_o.jpg

Avgarde til Siljustøl | 22. april | Siljustøl

Søndag 22. april omskapes Siljustøl og husets mange rom til en arena for nyskapende musikk. Konsertserien Avgarde inntar hele huset og inviterer publikum med på en musikalsk oppdagelsesferd. Bak husets mange dører venter spennende installasjoner og nyskrevet musikk.

Marie og Harald Sæveruds hjem på Siljustøl ble ferdigstilt i 1939. Harald Sæverud var en markant skikkelse i norsk musikkliv, og huset og den store eiendommen ble hans kunstneriske verksted. I 1938 var Sæverud med på å stifte foreningen Ny Musikk i Norge, en norsk seksjon av det internasjonale ISCM (International Society for Contemporary Music). Han var også styremedlem i Norsk Komponistforening, som markerte sitt 100-årsjubileum i fjor.

AVGARDE (stiftet i 2006) har som sitt fremste mål å knytte sammen de ulike miljøene rundt ny musikk. De ønsker å skape en åpen plattform for samarbeid og utprøving på tvers av generasjonsskiller – og på tvers av sjangergrenser, og deres konserter er en felles møteplass for komponister, musikere og publikum i Bergen.

Som et etterspill til Komponistforeningens jubileum, har Avgarde gått i dialog med et utvalg vestlandskomponister. Resultatet møter deg altså i huset på Siljustøl denne søndagen!

SKAPERE
Inga Mei
Tonje Hernes
Jostein Stalheim
Therese Ulvo
Lise Herland
Ljubov Katerli
Ursus produksjoner ved Roar Sletteland, Sigurd Fischer-Olsen og Lena Lundsten Buchacz

MUSIKERE
Hilde Annine Hasselberg - sopran
Jostein Stalheim - akkordeon
Ljubov Katerli - piano
Trond Gjelsten Dale - perk
Marcus Davidson - elektronikk

Støttet av Music Norway, Hordaland Fylkeskommune, Bergen Kommune, Morten Eide Pedersens minnefond og KODE.


26686071_1577597568974737_8525255982148991063_o.jpg

AvGardEns: Identity | 10. mars | Bergen offentlige bibliotek

Biblioteket er et knutepunkt i byen. Det er ikke bare et sted der man låner bøker, men et sted for dem som holder på å lære seg å lese, de som nettopp er blitt introdusert for det norske språket, de som ønsker å møte nye venner og de som er på jakt etter ny kunnskap. Biblioteket er et typisk stille sted, og Borealis elsker å fylle det med musikk, sprite opp bokhyllene og levendegjøre hele det store samfunnet som biblioteket er.

Sammen med Avgarde beleirer vi bibliotekets bokhyller, korridorer og leserom, og åpner for en formiddagskonsert med splitter ny musikk av lokale komponister. avGardEns – Avgardes sjangeroverskridende ny ensemble – har søkt etter ny musikk som utforsker bøkenes verden, dialoger og språk, samt biblioteksbrukernes ulike tungemål. Basert på denne åpne utlysingen har de fått inn stykker fra komponister som holder til på Vestlandet. Med stemmer og instrumenter, elektronikk og tekster, vil biblioteket fylles av lyden fra en sopran, el-gitar, trekkspill, piano, perkusjon og elektronikk, som lytterne kan dykke inn i mens de vandrer rundt i bygningen.

MEDVIRKENDE
Hilde Anninne Hasselberg - sopran
Alwynne Pritchard - sopran
Eilert Tøsse - elektronikk
Ljubov Katerli - piano
Jostein Stalheim - akkordeon
Marcus Davidson - lyd
Aleksandra Aleksandrovic - statist
Danilo Brakocevic - statist
Mingyang Huang - statist
Marta - statist
Jacob - statist
Tanja Silvestrini -statist
Danni Yang - statist
Heba Shaikhali - statist

KOMPOSISJONER
Alwynne Pritchard - The mechanics of stuff
Jostein Stalheim - mellomrom og strenger for elektronikk, stemmer og demonterte instrument
Eilert Tøsse - starter reisen
Ljubov Katerli - minaityr for pianosolo
Marcus Davidson - King of Carrion and Littleblood
Kristin Bolstad - Zenlight

Presentert i samarbeid med Borealis – en festival for eksperimentell musikk


24909631_1513019082145005_5932915283592435527_n.jpg

Miniatyr Maraton | 20. februar | Cornerteateret

Avgarde gjenoppliver tradisjonen med Miniatyr Maraton! I gammel god klassisk Avgarde ånd! Hva er dette? Det er en helaften hvor komponister og skapere kan vise frem fragmenter av prosjekter de holder på med. Alt er lov. Kveldens tema er slagverk!

SLAGVERKERE
Gard Garsol
Manuel Höfstatter
Trond Gjelsten Dale

KOMPOSISJONER
Rub - Eilert Tøsse
Plingfest – Torstein Aagard-Nilsen
Circular Rituals - Halldis Rønning
OGLEGOLE – Kristin Bolstad
3 små miniatyrer fra Response – Knut Vaage
Utdrag fra Frontiere sans poussiere - Jostein Stalheim

Billetter 100,-
Gratis inngang for studenter/barn


Dialogmøte: Unge komponister | 7. februar | Griegakademiet

Avgarde inviterer til dialogmøte med unge komponister!

Vi ønsker å ha et åpent møte hvor vi snakker om hvordan det er å være komponist i etableringsfasen.

Målet for møte er å kartlegge hva Avgarde kan gjøre som forening for denne gruppen. Avgarde har med årene blitt en etablert forening for komponistene på Vestlandet, men vi har lite dialog med komposisjonsstudentene, og komponistene i etableringsfasen.

Vi ønsker på dette møte å komme frem til hva vi kan bidra med for denne gruppen. Kan vi hjelpe til med søknadsskriving? Sparring på kunsteriske prosjekter? Kan vi sammen komme med forslag til temakvelder? Kan Avgarde hjelpe å realisere kunstneriske prosjekter denne gruppen står for?

Dette håper vi å finne ut av sammen! :)

Velkommen til dialogmøte!


26170777_492059941188248_1103443773826011836_o.jpg

Hospice Lazy | 20. januar | Studio USF

To work hard is good. To be lazy is bad. Morally, spiritually and socially. It is a dead weight to be jettisoned in our march towards the future. Or could it somehow bail us out? Marcel Duchamp proposed creating a 'hospice des paresseux'. A place were lazy people could take refuge. With this in mind, Alwynne Pritchard’s “Hospice Lazy” explores the subversive powers and pleasures of laziness and inertia through music, text, movement and specially constructed machines designed in collaboration with Vigdis Haugtrø and the Trøndelag Orthopaedic Workshop.

Alwynne Pritchard with the Alpaca Ensemble - Else Bø (piano), Sigrid Elisabeth Stang (violin) and Marianne Baudouin Lie (cello)

Studio USF
Saturday, January 20th, 19.00
Tickets: 150 / 100 (nyMusikk members and students)

Alwynne Pritchard is a British performer, composer, artist and curator based in Bergen. She is co-founder of the music-theatre company Neither Nor and Artistic Director of the BIT20 ensemble. Her music is published by Verlag Neue Musik and she is managed by Maestro Arts.

“…playful, sinister and altogether riveting.”
– The Telegraph

Alpaca Ensemble derives from the piano trio Alpaca Trio, a versatile chamber group frequently collaborating with other musicians, artists and composers. They initiate innovative projects crossing and questioning boundaries between established genres, and have had numerous works written for them.

Costumes by Aistė Žumbakytė (developed from original costumes by Aïda Boukenter)

Presented by nyMusikk Bergen and Avgarde in collaboration with Neither Nor and Alpaca Ensemble