Avgarde er en forening for eksperimentell musikk lokalisert i Bergen
test_farge-01.png

HJEM

Avgarde

 
Omlyd header .jpg

13. april: Omlyd

Avgarde presenterer Omlyd - en konsertforestilling om lyd og bevegelse. Kan vi høre bevegelser? Kan vi se lyd? 

Ved hjelp av koreografi, performance og nyskrevet musikk utforsker vi disse spørsmålene. På programmet står 4 nye stykker for soloinstrument, elektronikk og visuelle elementer. 

Billetter Facebook

Program:
Eilert Tøsse – Essentials for klarinett og elektronikk
Aslak Bjørge Hermstad – N/A for blokkfløyte, elektronikk og snakkende stoler
Therese Birkeland Ulvo – Migrasjon for cello og video
Knut Vaage – Hybrid for cello, lyd, lys og video (urfremføring)

Utøvere: Tanja Orning, Christian Stene, Patricia Michlits og John Ehde

Teknikk ved Thorolf Thuestad og Birk Nygård

Performance ved Anette Friedrich Johanneson og Jan Egil Finne

Koreografi ved Karen Eide Bøen

Vi sees på Cornerteateret! Dørene åpner 17:30, forestillingen starter 18:00

[OMLYD henspeiler vokalforandring som skjer når et substantiv bøyes i entall og flertall, f eks bok - bøker. Det er også en referanse til morfologiske prosesser som gir endringer i språket over tid, særlig kjent som i-, u-  og a-omlyd.]


KONSERT:
(U-)rolige steder og stiler: sonatiner, inntrykk og rabalder

Velkommen til konsert i forskningsprosjektet «(Un-)Settling Sites and Styles: Performers in Search of New Expressive Means», mandag 11. mars 2019 kl.19.00 i Universitetetsaulaen i Bergen. Gratis adgang.

Arrangement på facebook Forskningsprosjektets nettsider

Program:
Harald Sæverud (1897-1992): «6 Sonatiner op.30" (1948-50)
Einar Røttingen, klaver


Morten Eide Pedersen (1958-2014): «T.S. Elliot Impressions»
(førstegangsfremførelse av hele verket)
Signe Bakke, klaver

Knut Vaage (f.1961): «Rabalder» (2018-19. Urfremførelse)
Einar Røttingen, klaver

Konserten arrangeres i samarbeid med Ny Musikk Bergen og Avgarde.

Forskningsprosjektet «(Un-)Settling Sites and Styles: Performers in Search of New Expressive Means» består av utøverne Einar Røttingen, Signe Bakke, Njål Sparbo, Torleif Torgersen, Hilde H. Sveen, Ricardo Odriozola, Liv Elise Nordskog, John Ehde, musikkviter Arnulf Mattes og komponist Knut Vaage. Prosjektet, som går over tre år (2017-2020), er knyttet til Griegakademiet, UiB med støtte fra det nasjonale «Prosjektprogram for kunstnerisk utviklingsarbeid». Gruppen arbeider med utøverens valg av musikalske/instrumentale uttrykksvirkemidler i dialog med musikalske intensjoner og indikasjoner i partituret i utvalgte verk av norske komponister: Harald Sæverud, Geirr Tveitt, Fartein Valen, Klaus Egge, Ludvig Irgens-Jensen, Morten Eide Pedersen og Knut Vaage.

Prosjektet har som mål å aktualisere og kaste et nytt blikk på fremføring og formidling av disse komponistene i spenningsfeltet mellom fremføringstradisjoner, personlig kunstnerisk intuisjon, erfaring, innsikt og notebildets potensiale for et levende musikalsk uttrykk.


49895680_2016580818455493_4585835589525307392_o.jpg

PROGRAMSLIPP: Våren 2019 med Avgarde

22. JANUAR KLOKKEN 19.00 på Nedre Nygaard.
🎉 BLI MED NÅR AVGARDE SLIPPER VÅRENS PROGRAM! 🎊

Det blir gratis inngang på Nedre Nygaard, med mat og drikke for dem som vil! Samtidig får vi en smakebit på hva Volve vokal er i stand til!

Avgarde har ett overordnet mål, og det er at litt flere vestlendinger skal kjenne til minst én nålevende vestlandskomponist. Alle kjenner Grieg og Bull, men hva med komponistene som lever nå?

Vi lanserer vårens program:
Hva er lyden av en bevegelse? Hva er temperaturen på Bergens korkomponisme? Hvilken bergenskomponist gir ut plate?
Få svarene i vårt programblad!

👂Musikk ved Volve vokal og dirigent Thea Meidell Sjule.

Hjertelig velkommen!

Volve vokal header altså-LAVERE.jpg

15. mai:
Volve vokal

19:30: Billetter Facebook
21:00: Billetter Facebook

Avgarde presenterer Volve Vokal, og vi fyller Rosenkrantztårnet med nyskrevet musikk fra vestlandet! Du har allerede hørt Grieg og Sæverud, men har du hørt Sundet, Davidsson eller Bolstad? Vi presenterer åtte verk av åtte komponister, som alle er fra eller bor på vestlandet, og du vil få høre bredden av det som skrives av musikk nå for tiden. 

Samtidsmusikk møter fortidsminne, når koret utforsker rommene og akustikken i Rosenkrantztårnet. Deler av tårnet ble bygget i 1270-årene, men det har blitt utvidet i flere omganger opp gjennom historien. 

Stykkene du får høre under konserten kom til Avgarde gjennom en open call i 2018, der komponister ble invitert til å sende oss partiturer for kor. Komponistene har også vært med under innøvingen, og fått mulighet til å komme med tilbakemeldinger til koret. 

Du får høre: 
Ruth Bakke - Tretthet
Kari Sundet - Ghost
Kathrine Bauck - Audite absconsa
Marcus Davidsson - Inside the Pyramid
Jostein Stalheim - MOT - Zoismos
Eilert Tøsse - Multiplikasjon
Gro Espedal - Ønskediktet
Kristin Bolstad - Is Sound Noise?

Volve Vokal er eit vokalensemble for kvinnestemmer som held til i Bergen. Dei har som mål å vere nyskapande på høgt kunstnarisk nvå. Dei søkjer stadig å utvide det visuelt-musikalske spelerommet innafor korsjangeren og fremje ny norsk vokalmusikk for kvinnestemmer. I år vant dei den norske finalen av Eurovision Choir Competition, og i august syngjer dei i den europeiske finalen i Gøteborg. 

NB: Det blir to forestillinger, klokka 19:30 og 21:00

Arrangementet er støttet av Bergen Kommune, Kulturrådet og Morten Eide Pedersens minnefond


Våren 2019 med Avgarde!

Vi slipper platen TACIT-CITAT-ION sammen med Rebecka Ahvenniemi 24. mai. Det blir en konsert viet kun til hennes musikk, og vi vil få høre mer om innspillingsprosessen.

Følg oss på facebook og instagram for mer info. Hele programmet kan lastes ned her!

Vel møtt!


Takk for i fjor!

Tusen takk til alle som deltok, arrangerte og kom på våre konserter!

Høsten 2018 ble sparket i gang med programslipp på Cornerteateret, der vi hørte musikk fra både våren og høstens program og kåret den beste hatten i publikummet. Vi hadde konsert på Bergen Kjøtt med Erlend Apneseth Trio + Frode Haltis folkemusikklandskap. Vi spiste amerikanske burgere mens vi hørte på musikk av Kari Telstad Sundet spilt av Rosella string quartet. Senere var vi på biblioteket med komposisjonsklassen og i universitets aula med musikk fra den nyansatte komposisjonsguruen Dániel Péter Biró. I tillegg var vi også med på Oppnedpassasjen av Ursus produksjoner, og Duo Hellqvist/Amaral sammen med NyMusikk.

Vi mottok og behandlet også søknader til Morten Eide Pedersens minnefond, og den uavhengige utdelingskomiteen delte ut hele 522.000 kr til arrangører, komponister og musikere i Bergen.

Vi takker for alle våre samarbeidspartnere i 2018: NyMusikk, NyMusikk Bergen, Universitet i Bergen, komposisjonsklassen ved Griegakademiet, Borealis - en festival for eksperimentell musikk, Ursus produksjoner, Alwynne Pritchard og Kode.

Til slutt vil også takke Avgardes produsent Synnøve Hokholt Sagafoss for mange års godt arbeid, og vi ønsker henne lykke til i Oslo!

På gjensyn!

(Tips: om du er interessert i å se mer om hva vi har gjort tidligere, sjekk ut konsertarkivet vårt)